gototopgototop

ДНІ БЕЗПЕЧНОГО ІНТЕРНЕТУ У НВК №12

Дедалі більше дітей та підлітків мають доступ до Інтернету. Тому важливо знати, які існують ризики під час перебування у віртуальному світі. На початку лютого кожного року у світі проводиться День Безпечного Інтернету. Цього року ця подія відбулась 5 лютого. Традиційно НВК №12 також долучається до проведення пропедевтичних занять у цей день.

Дні Безпечного Інтернету у нашому закладі розпочала дискусія у 8-В класі на тему «Що потрібно знати про кібербезпеку?». учні разом Із вчителем Черновою О.І. визначили, які бувають кіберзагрози та з’ясували правила безпечної поведінки користувача Інтернету.

У 5-В класі відбувся урок-екскурс «З року в рік Безпечний Інтернет крокує в світ» (вч. Чернова О.І.). Школярі дізналися історію виникнення Дня Безпечного Інтернету, слогани та логотипи кожного року,переглянули тематичні ролики про правила користування сервісами мережі Інтернет.

Для учнів 9-их класів класу (уч. Прончук М.В., Ковальова Л.М.) було проведено конкурс буклетів та інформаційних бюлетнів на тему «День безпечного Інтернету». У конкурсі взяло участь понад 35 робіт, кращими з яких стали: Ковальчук О. - І місце, Колнер С., Артемюк А. – ІІ місце, Мрозович А., Величко Т., Начев І.  – ІІІ місце.

 

У Всеукраїнському конкурсі «Безпечний Інтернет» (https://naurok.com.ua) взяли участь:

  • 9 А, Б, Г класи (27 учнів), 23 із них отримали дипломи переможців (18 – дипломів І ступеня, 4 – дипломи ІІ ступеня, 1- диплом ІІІ ступеня. Вчитель: Прончук М.В.)
  • 8А, Б, В класи – 25 учнів отримали дипломи переможців (11 – дипломів І ступеня, 10 – дипломів ІІ ступеня, 4 – диплом ІІІ ступеня). Вчитель: Чернова О.І.

Під час проведення «Дня безпечного Інтернету» учні 2-Д класу(вч. Мануйлик  М.В.)  побували в казці « Золоті правила безпеки». Діти шляхом розв’язування різних завдань допомогли Принцу визволити прекрасну Принцесу з полону небезпечних сайтів. Вони довели, що навіть з найскладнішої ситуації можна знайти безпечний вихід.

Для учнів 3-Д класу вчитель Ковальовою Л.М.  провела урок-тренінг «Безпечний Інтернет». Діти з цікавістю переглядали відеоролики та мультфільми, з радістю відповідали на запитання, показали відмінні знання в темі.

3-Е подорожував Всесвітнім павутинням під керівництвом учителя Мануйлик М.В. Для того, щоб розплутати небезпечне павутиння, яке може чатувати в Інтернеті на дітей, виконували різні завдання та шукали правильний шлях. Зазвичай, в Інтернеті небезпека підстерігає на кожному кроці, але наші мандрівники чудово впоралися з усіма труднощами, всі змогли знайти безпечний шлях.

Учні 9В класу (вч. Прончук М.В.) взяли участь у дискусії «Інтернет: безпека та небезпека. День безпечного Інтернету». Під час дискусії учні склали основні правила безпечного користування Інтернетом. Також дев’ятикласники висловлювалися про те, які ризики має бездумне користування Всесвітньою мережею. Найактивнішими учасниками дискусії були Якимчук І., Радуль О., Чихарьова Д., Примак М.

В 9-В класі Боліщук Ольга та Дем’янчук Ольга (уч. Ковальова Л.М.) провели міні-конференцію «Кращий Інтернет починається з тебе», на якій ознайомили своїх однокласників з проблемами порушення прав і свобод в Інтернеті, сучасними загрозами та шляхами їх подолання. В інтерактивній формі діти училися культурі спілкування в мережі, обговорювали небезпеки віртуального світу.

Для учнів 3-А класу учитель Ломакіна І.М. провела тренінг «Безпечний інтернет», на якому діти в ігровій формі ознайомилися з одним із можливих випадків шантажу та сформулювали правила поведінки в Інтернеті.

Учні 4-Г класу (вч. Мануйлик  М.В.) пройшли анкетування «Безпека в Інтернеті» та виявили достатньо знань для того, щоб не потрапити в пастку при користуванні Інтернетом.

Для учнів 8Б, В, 7В класів (вч. Прончук М.В.) була проведена година спілкування «Безпека в Інтернеті». Учні розказали, які ризики та небезпеки чатують на всіх користувачів Інтернету, якщо ставитись до цього безвідповідально.

Школярі 7Б класу разом із учителем інформатики М.В. Прончук та шкільним психологом Н.М. Кравчук провели тренінгове заняття «Як не потрапити в залежність від Інтернету». Діти отримали чіткі поради від психолога, щодо правильного використання гаджетів.

Учні 7-В разом із учителем  Ломакіною І.М. обговорили один із видів кібер-хуліганства, а саме – грумінг. Під час проведення заняття учні:  сформулювали зміст понять різних видів кібершахрайств; усвідомили, які можуть бути наслідки; засвоїли, як слід діяти та де можна отримати допомогу.

Учні 10-А та 8-А класів (уч. Ковальва Л.М., Прончук М.В., Чернова О.І.) долучились до вебінару «Кібербезпека», який транслювали на YouTube каналі Спільноти Програми Академій Cisco в Україні. Із виступів експертів діти дізнались про види інтернет-шахрайств та як хакери використовують вразливості людей. Також прозвучали поради як убезпечити себе від кіберхуліганства. Після завершення заходу школярі перевірили свої здібності до кар’єри аналітика з кібербезпеки, виконавши тестові завдання.

В 10-В класі за згодою батьків пройшла виховна година на тему «Інтимне селфі в Інтернеті – жарт чи ризик» (уч. Ковальова Л.М.). Після перегляду відеоматеріалу діти емоційно дискутували, наводили приклади життєвих ситуацій  з власного досвіду спілкування в мережі, обговорювали та презентували відповіді на питання в групах.

Вдалим був урок-дослідження «Моя Інтернет-безпека» для учнів 6-Г класу. Об’єднавшись у групи, школярі знаходили відповіді на проблемні запитання, завдяки чому самі визначили правила безпечного перебування у Web-просторі.

Підсумком Днів Безпечного Інтернету  була участь учнів 7-11 класів у on-line тестуванні (розробила уч. Прончук М.В.). Приємно вразило те, що майже всі школярі правильно відповіли на поставлені їм запитання.

Усі заходи проходили дуже жваво, учні активно брали участь в обговореннях, пропонували своє бачення вирішення проблем, з якими можна зіткнутися у всесвітньому павутинні, формували правила безпечного Інтернет-користувача.

Отже, девіз «Дня Безпечного Інтернету-2019» - «Разом для кращого Інтернету» учителями та учнями НВК №12 дотримано.

Голова ШМО вчителів інформатики Чернова О.І.

Фото -