gototopgototop

Школа за екологію: думати, досліджувати, діяти!

В рамках проекту «Школа за екологію: думати, досліджувати, діяти!» Goethe-Institut щорічно проводить  конкурс  проектів щодо проблеми навколишнього середовища.

Участь у цьому конкурсі учні нашої школи беруть не вперше. Вивчаючи тему «Чисте повітря - здорові легені міста» під керівництвом вчителя географії Качараби О.П. та вчителя німецької мови Мороз О.М., учні НВК №12  Жагаріна Ія, Тищенко Наталія і  Степаненко Валерія вирішили дослідити, чому м.Рівне за  даними мережі спостережень національної гідрометслужби України протягом першого півріччя 2017 року оцінювався як високий і потрапило в рейтинг найбільш забруднених міст України( 14 місце). Тому були поставлені такі завдання:

1.    Дізнатися, які існують у нашому місті заклади спостережень і контролю за рівнем забруднення атмосферного повітря.

2.    Ознайомитись з основними викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря та джерелами їх походження.

3.    Дослідити вплив шкідливих речовин на рівень захворюваності населення м. Рівного.

4.    Скласти карту «Стан атмосферного повітря на території м. Рівного»

5.    Проведення активної просвітницької діяльності учнями старших класів для розповсюдження екологічної культури населення.

За конкурсним відбором міжнародного журі   ми були  запрошені   представляти свій проект до міста Берлін у травні  2018 року. На конференції проекти представляли 14 команд з 10 країн світу : Німеччини, Китаю, Росії, Аргентини, Казахстану, Киргизстану, Вірменії, Грузії, Білорусії і України. Учні брали участь  цікавих майстер-класах, які були присвячені захисту навколишнього середовища та здобули  досвід у спілкуванні із людьми різних країн. Для вчителів були проведені лекції   та  тренінги з підвищення кваліфікації.

Школярі розробили Звернення до молоді всього світу, в якому вони закликають своїх однолітків не залишатися байдужими до проблем клімату і навколишнього середовища, а також виступили за мирне співіснування всіх людей на планеті. Звернення було передано представникам уряду ФРН.

Дякуємо Гете-Інституту за плідну та змістовну співпрацю.